środa, 2 listopada 2011

Kopytka, Knedle, Szagówki

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
25 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajko
sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką. Posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości 2-3cm (lub cieńsze wg uznania),  kroić ukośne kawałki, wrzucać je do lekko osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię gotować ok. 3min. Podawać ze skwarkami i cebulką, do tego kefir czy maślanka :) lub stopionym masłem. Kopytka świetnie się komponują z różnego rodzaju surówkami, ja czasami podaje z zasmażaną kapustą. Kopytka dobrze też smakują odsmażone na maśle. porcja ok.100 g - 140 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz