jagaa

jagaa

środa, 4 lutego 2015

Czarnuszka - panaceum na prawie wszystko...

czarnuszka

Czarnuszkę używam w kuchni na co dzień, wolę do potraw wykorzystać więcej czarnuszki a mniej pieprzu (za pieprzem nie przepadam), dodaję ją do sosów i zup, ziarnka mielę w moździerzu, a pełnymi ziarnami posypuję przed pieczeniem chleb, bułeczki i podpłomyki. 
Rośliny nie można jednak używać w nadmiarze, ponieważ 
Melantyna spożyta w dużych dawkach jest toksyczna a olej z nasion czarnuszki nie powinien być stosowany w czasie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy!

Nasiona czarnuszki są małe i podobne do nasion cebuli,  matowe, czarne trójkątne ziarenka  (1,5-3mm) mają szorstką powierzchnię i oleiste białe wnętrze.

Jakie właściwości ma czarnuszka, roślina o wielu twarzach?


CZY LECZY RAKA?

Małe czarne ziarenko, które wielu z nas zna jako kuchenną przyprawę może zrewolucjonizować terapię nowotworów.
Media i to nie tylko naukowe zelektryzowała wiadomość z początku tego roku, zaprezentowana na posiedzeniu Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem, a przedstawiona przez naukowców z prestiżowego Uniwersytetu Thomasa Jeffersona, iż nasiona czarnuszki mogą być używane w leczeniu i profilaktyce raka trzustki.
Wniosek ten wysunięto na podstawie badania przeprowadzonego na zwierzętach laboratoryjnych, które ten nowotwór posiadały. U 67% zwierząt, u których stosowano czarnuszkę zaobserwowano wyraźne zmniejszenie się tego nowotworu. Wiadomość ta wlała nadzieje w serca ludzi chorych na raka i to nie tylko raka trzustki. Nadzieja ta jest uzasadniona, gdyż w różnych ośrodkach naukowych prowadzone są liczne badania tego surowca zielarskiego.
Wynika z nich, że u zwierząt laboratoryjnych pozytywne efekty po stosowaniu czarnuszki zaobserwowano w wypadku raka jelita grubego, a także w wypadku raka sutka.
Co dziwne efekt działania czarnuszki nie ogranicza się tylko do chorób nowotworowych, gdyż zauważono również ochronne działanie tegoż nasionka na komórki wątroby poddawane oddziaływaniu substancji toksycznych. Wykryto też, że działa ona przeciwbólowo, przeciwzapalnie i immunostymulująco. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy preparat Alerbon zawierający olej z nasion czarnuszki siewnej, zwanej też egipską, z bardzo dużym powodzeniem u chorych cierpiących na choroby alergiczne.
W zasadzie nasze obserwacje na ten moment potwierdzają jej pozytywny wpływ na łagodzenie objawów kataru alergicznego, astmy alergicznej a także skórnych objawów alergii.
Nie możemy potwierdzić jednoznacznie jaki efekt wywołuje Alerbon u ludzi z nowotworami, gdyż nie mamy do tego wystarczających danych – preparat stosujemy zaledwie kilka miesięcy. Zalecamy jednak stosować Alerbon chorym na nowotwory , gdyż nasienie czarnuszki jest po pierwsze nieszkodliwe i spożywane jako przyprawa od kilku tysięcy lat. Po drugie, dane jakie mamy z literatury naukowej, a także z własnych obserwacji, mówią, że może mieć ona własności przeciwnowotworowe. To wszystko sprawia, że jej stosowanie u ludzi chorych na nowotwory, może tym ludziom pomóc. Nauce nie jest do końca znany mechanizm działania tego maleńkiego ziarenka, jednakże badania nad czarnuszką są bardzo intensywne i pewnie niedługo zostanie ten mechanizm dokładnie poznany.
/ źródło: bonimed.pl/

Różnorodność ziół z ekologicznych, zdrowych upraw - bez chemii odkryłam na http://darynatury.pl/- Producent ziół, ekologicznych herbatek, olejków i innych produktów spoż. POLECAM!



czarnuszka jest do kupienia tutaj



 

LEK NA WSZYSTKO
Poszukiwacze nowych ziół i przypraw, które mają wyjątkowe właściwości lecznicze, mogą zrobić sobie przerwę. Okazuje się bowiem, że wiele z tych używanych codziennie i znanych od dawnych czasów zasługuje nawet na miano panaceum, czyli leku na wszystko.
Do takich przypraw zalicza się pochodząca z Południowej Europy czarnuszkę, zwaną również kolendrą siewną czy „złotem faraonów”. W starożytności stosowano ją w Asyrii, a wzmiankę o niej można odnaleźć nawet w biblii.
Nasiona czarnuszki zawierają związek zwany malantyną, której obecność czyni z tej przyprawy naturalny środek przeciwbólowy. Odwar leczniczy sporządza się poprzez zalanie łyżeczki nasion filiżanką ciepłej wody. Taki roztwór powinno się pić dwa razy dziennie.
Inny składnik – nigellon działa przeciwskurczowo, dlatego czarnuszkę zaleca się spożywać podczas menstruacji w celu niwelowania bolesnych skurczy. Ma ona także właściwości regulujące miesiączkę, co może być interesujące dla młodych kobiet. W takim wypadku również zaleca się spożywanie odwaru.
Kto by pomyślał, że ta skromnie wyglądająca przyprawa wykazuje cechy silnie antybiotyczne? – antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne. Napar stosowany zewnętrznie na skórę pomaga w walce z trądzikiem, chorobą atopową i grzybicą. Zaletą czarnuszki jest również jej wpływ na układ odpornościowy. Zwiększa liczbę limfocytów we krwi, czyli komórek układu odpornościowego prowadzących walkę z chorobą. Osoby przeziębione lub chore szybciej powrócą do zdrowia, jedząc czarnuszkę dodaną do pieczywa lub przetworów warzywnych.
Szczególne zainteresowanie przyprawą powinny wykazać osoby chore na astmę. Olej oraz wyciągi z nasion rozszerzają oskrzela i łagodzą objawy choroby.
Prowadzone są badania nad skutecznością czarnuszki w leczeniu jednego z najbardziej niebezpiecznych nowotworów – raka trzustki. Rokowania są dobre. Ekstrakt może stać się istotnym elementem w profilaktyce tego nowotworu i być szansą dla chorych na odzyskanie zdrowia.
Przyprawa ta ma również bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, ponieważ ochrania i odtruwa jej miąższ. Eksperymenty prowadzone na szczurach potwierdziły, że zwierzęta, które otrzymywały olej z czarnuszki, miały wątrobę zdrowszą i bardziej odporną na czynniki niszczące.
Czarnuszka jest doskonałym składnikiem do wykonania leczniczego miodu i nalewki. Osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej jako zastępstwa dla pieprzu.
W Polsce przyprawa ta nie jest zbyt popularna. A szkoda, ponieważ mówi się o niej, że leczy wszystko oprócz śmierci.
/ autor:A.Smoczyńska
źródło: masala.blox.pl/








Olej z czarnuszki zawiera głównie olejek lotny oraz znaczne ilości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy i oleinowy. Olej jest pomocny przy infekcjach dróg oddechowych – rozszerza oskrzela i upłynnia śluz, ułatwiając odkrztuszanie – a także łagodzi objawy alergii i astmy. Spośród szeregu zastosowań wyciągów i oleju z czarnuszki szczególnie podkreślana jest możliwość ich wykorzystania w profilaktyce i leczeniu raka trzustki, piersi, prostaty i jelita grubego.
Dodatkowo, badanie przeprowadzone na szczurach potwierdza ochronne i odtruwające działanie czarnuszki na wątrobę i nerki. Czarnuszka reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie oraz poziom „złego” cholesterolu (LDL), a podnosi poziom „dobrego” (HDL), znajduje więc zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz w leczeniu cukrzycy. Pozytywne efekty działania czarnuszki zaobserwowano także w przypadku stanów zapalnych związanych z artretyzmem reumatycznym (badania na szczurach).
Czarnuszka wykazuje właściwości immunostymulujące (reguluje tzw. odpowiedź immunologiczną) i antyoksydacyjne. Warto wspomnieć o przeciwpasożytniczym działaniu oleju z czarnuszki, które stwierdzono u myszy ze schistosomatozą wywołaną przez przywrę Schistosoma mansoni.
Olej z czarnuszki zalecany jest także w przypadku wielu chorób dermatologicznych. Aplikowany na skórę łagodzi objawy łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz chorób o podłożu grzybiczym.
A CO NA TO LEKARZE ? :) Proszę bardzo.
Autor: Brygida Adamek, główny konsultant medyczny firmy produkującej olej.


Istotnym problemem jest uszkodzenie wątroby z mechanizmu zaburzeń przepływu krwi przez ten narząd w postaci obniżenia przepływu, a następnie jego ponownego przywrócenia do prawidłowych wartości (niedokrwienia-reperfuzji). W efekcie powstają duże ilości wolnych rodników tlenowych, powodujących uszkodzenia komórek. Od dawna poszukuje się substancji, które mogłyby ochronić komórki wątroby w takich okolicznościach. W ostatnio przeprowadzonym na szczurach eksperymencie wywołano doświadczalnie taki stan w wątrobie, przy czym część zwierząt otrzymała przed niedokrwieniem i przed reperfuzją olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa) w postaci injekcji dootrzewnowej. Okazało się, że u tych zwierząt wyniki badań czynności wątroby były istotnie mniej odchylone od normy niż u zwierząt, które nie otrzymały olejku. Podobnie badanie tkanki wątrobowej pod mikroskopem wykazały znacznie mniejsze uszkodzenia po takim zabiegu niż u zwierząt, którym wykonano ten sam zabieg, ale bez olejku. Autorzy pracy podkreślają, że olejek z czarnuszki egipskiej nie wykazuje żadnych działań ubocznych. (Word J Gastroenterol 2008, 14 (33): 5204- 5209).
Czterochlorek węgla (CCl4) to substancja uszkadzającą wątrobę- i jako taka wykorzstywana jest w badaniach naukowych. Zastosowano ją również u szczurów – wszystkie grupy zwierząt otrzymały CCl4 ,natomiast druga grupa -dodatkowo otrzymała dootrzewnowo olej z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa), trzecia grupa – wyciąg z pokrzywy (Urtica dioica), ostatnia natomiast obydwie substancje. Po zakończeniu eksperymentu (90 dni) okazało się, że – zgodnie z uprzednią wiedzą- sam CCl4 spowodował uszkodzenie wątroby wyrażone przez wzrost aktywności enzymów wskaźnikowych, nadmierne utlenianie lipidów oraz obniżenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych. Tymczasem zwierzęta otrzymujące wyciąg z czarnuszki egipskiej, wyciąg z pokrzywy lub kombinację obydwu – pomimo działania czynnika uszkadzającego – miały prawidłowe wyniki badań laboratoryjnych, mniejsze wykładniki utleniania lipidów i wyższą aktywność enzymów antyoksydacyjnych.( J Vet Med, 2003; 50: 264-268).Wyniki tego eksperymentu nie są bynajmniej zachętą do stosowania czterochlorku węgla… :-)
Badania też wykazują, że olej z czarnuszki może przynieść sukcesy w walce z nowotworami. Takie właściwosci ma olejek eteryczny Tymochinon znajdujący się w oleju z czarnuszki
W ostatnich latach analizowano właściwości jednego z olejków eterycznych zawartych w oleju z czarnuszki egipskiej (Nigella sativa). Wyjaśnienie mechanizmów jego działania antyoksydacyjnego (neutralizacji uszkadzającego działania wolnych rodników tlenowych) stało się przedmiotem rozprawy doktorskiej na jednym z uniwersytetów. Wykazano również jego działanie przeciwzapalne. Okazało się, że tymochinon oraz jego zredukowana forma łączą się z enzymami i cząsteczkami w komórkach, które biorą udział w naturalnej obronie przeciwwolnorodnikowej- glutationem, NADP i NADPH. W warunkach eksperymentalnych wykazano ochronny wpływ tymochinonu w stosunku do hemoglobiny i mioglobiny- jest w stanie doprowadzić do konwersji met- hemoglobiny i met- mioglobiny do ich utlenionych postaci. Przyczynia się również do ochrony cząsteczek albuminy oraz cząsteczek cholesterolu- szczególnie LDL i HDL – przed utlenieniem. Wiąże się w tych miejscach cząsteczki, które są najbardziej podatne na utlenienie-i blokuje je przed modyfikacją przez wolne rodniki.
W badaniu przeprowadzonym przez amerykański Instytut na zwierzętach (szczury) testowano efekty doustnego zastosowania oleju z czarnuszki egipskiej po uprzednim podaniu zwierzętom substancji o znanym działaniu, prowadzącym do zmian przednowotworowych w jelicie grubym. W badaniu obserwowano również grupę zwierząt, które otrzymały związek toksyczny, ale nie dostawały oleju z czarnuszki. Po zakończeniu eksperymentu zwierzęta oddały życie dla nauki, a błona śluzowa jelita była oceniana pod mikroskopem. Okazało się, że stosowanie oleju z czarnuszki zapobiegło rozwojowi zmian przednowotworowych pomimo podawania w tym samym czasie substancji toksycznej. Równocześnie nie stwierdzono żadnych zmian patologhttp://www.blogger.com/img/blank.gificznych w narządach wewnętrznych, w tym w wątrobie, nerkach i śledzionie. Nie było również żadnych odchyleń w wynikach badań laboratoryjnych tych zwierząt. (Nutrition and Cancer, 2003; 45: 195-202). Wyniki badań na zwierzętach nie powinny być przenoszone wprost na ludzi. U człowieka rozwój zmian przednowotworowych jest skutkiem współdziałania uwarunkowań genetycznych i środowiskowych, a lista przyczyn i ich wzajemnych powiązań jest ciągle uzupełniana. Niemniej, stosowanie oleju z czarnuszki egipskiej w suplementacji może przynieść sporo korzyści, również tych odległych w czasie. dr n. med. Brygida Adamek


/ Grzegorz Pawlak
źródło: leczenieraka.blogspot.com/




https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/03/07/czarnuszka-jako-panaceum-na-prawie-wszystko/ 




Czarnuszka – smak dawnych czasów

Tytułowa Czarnuszka to zapomniana rodzima roślina ozdobna, lecznicza, a przede wszystkim wyśmienita przyprawa do potraw, nie tylko z dawnych lat.

 

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) zaliczana jest do rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Europy Południowej oraz Azji Zachodniej. W Polsce jest rośliną uprawną, jednak można znaleźć jej dzikie skupiska na polanach czy w lasach. Osiąga wysokość do 30 cm. Posiada duże białe lub błękitne kwiaty, które po zapyleniu przeradzają się w owoce o czarnych, trójgraniastych nasionach. Nasiona te posiadają smak gorzkiej kawy i mają przyjemny muszkatołowy zapach. Jest rośliną miododajną, jednoroczną.

Niezwykłe właściwości

Podobno czarnuszka jest panaceum na wszelkie dolegliwości za wyjątkiem śmierci. Na egipskim dworze faraonowie używali olejku z czarnuszki na swoje dolegliwości. Zamożne Egipcjanki z kolei, stosowały ten naturalny specyfik do poprawy niedostatków urody.
Europejczycy również uważali czarną przyprawę za remedium na wszelkie choroby, dodatkowo doceniali jej walory smakowe. Czarnuszkę dodawano głównie do pieczywa często posypując skórkę chleba przed pieczeniem. Radziej przyprawiano nią dania warzywne i mięsne. 
Nasiona tej rośliny posiadają bardzo dużo zdrowych tłuszczów (ok. 40%). W ich składzie znajdziemy garbniki, alkaloidy oraz saponinę (silnie trująca dla ryb, szkodliwa dla stałocieplnych jedynie w bardzo dużych ilościach). Dzięki temu, charakteryzuje się szerokimi walorami, działa m.in. żółciopędnie, moczopędnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, przeciwrobaczo i rozkurczająco. Czarnuszka świetnie reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet.

Czarnuszka w kuchni

Czarnuszkę polecam dodawać przede wszystkim do słonych wyrobów piekarniczych. W przypadku gdy nie wypiekamy własnego pieczywa, można swobodnie rozetrzeć ją z masłem i szczyptą soli i smarować chleb według uznania. Z powodzeniem można jej także użyć do przyprawiania takich mięs jak grilowane żeberka w miodzie, czy pieczony schab.
Nasion można używać również jako substytutu pieprzu, co z powodzeniem było praktykowane przez biedniejszą część społeczeństwa,od czasów gdy zaczęto sprowadzać pieprz do plemion słowiańskich. Eksperymentom sprzyjały z pewnością wysokie ceny pospolitej dziś przyprawy w kuleczkach.
Na koniec zachęcam do fantazyjnych pomysłów na wykorzystanie tej rośliny. Jeżeli komuś uda się deser z wykorzystaniem czarnuszki to chętnie wychylę z nim miód pitny, albo i pięć!
Dodam, że w trakcie tworzenia tekstu, zajadałem pyszną zupę szpinakową zaprawioną naszym ‚czarnym złotem’. Smacznego i  na zdrowie!

                                                             
                                                                                  Szymon „Bronimir” Gilis



Obecnie czarnuszkę używa się na:
  • wzmocnienie układu odpornościowego (choroby przewlekłe, takie jak AIDS);
  • reakcje układu odpornościowego (alergie, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, białaczka, katar sienny i astma)
  • anoreksja
  • brak menstruacji
  • raka
  • grzybice
  • bóle głowy
  • podwyższony cholesterol
  • kolki niemowlęce
  • cukrzyca
  • biegunka
  • stany osłabienie, zmęczenie
  • czerwonka
  • odtruwanie jelit, wątroby
  • zaburzenia pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • hemoroidy
  • gorączka
  • wzdęcia
  • żółtaczka
  • nadciśnienie
  • choroby przenoszone drogą płciową
  • choroby skóry i alergie skórne (stany zapalne, obrzęk, pokrzywka, wypryski i trądzik)
  • zapalenie oka
  • problemy z trawieniem
  • kaszel, przeziębienie i grypa
  • jelitowe pasożyty (robaki, ameby, tasiemiec. Owsiki)
  • problemy z nerkami i pęcherzem
  • paraliż
  • bóle reumatyczne
  • siniaki i urazy+
  • senność, zmęczenie, otępienie
  • układ hormonalny (PMS)
  • zapalenie zatok
  • zaparcia

Najbardziej aktywne składniki czarnuszki:

Kwasy tłuszczowe. Olej nasion czarnuszki może być porównywany do oleju ogórecznika i wiesiołka, ze względu na wysoka zawartość składników eterycznych, które w połączeniu z olejkiem lotnym, odgrywają istotną rolę w kształtowaniu prostaglandyny E1, mającą wpływ na zrównoważone działanie układu odpornościowego. 56% kwasu linolowego, 24,6% kwasu oleinowego, 12% kwasu palmitynowego, 3% kwasu stearynowego, 2,5% kwasu eikozanowego, 0,7% kwasu linolenowego, 0,16% kwasu mirystynowego.

thymoquinone. To naturalny przeciwutleniacz. Działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból. Stymuluje produkcję żółci, metabolizuje tłuszcze i pomaga w detoksykacji. Chroni przed atakami astmy, hamuje wydzielanie histaminy.

prostaglandyna E1. Reguluje funkcje mózgu, działanie układu nerwowego i uwalniania substancji. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i rozszerzenia naczyń krwionośnych, w konsekwencji zapobiega płytek krwi (zakrzepicy). Reguluje system immunologiczny i aktywuje limfocyty T, które są istotne w walce organizmu z chorobą. Hamuje procesy alergiczne. Normalizuje stany zapalne skóry. Rozszerza oskrzela. Zwiększa wydzielanie hormonu tarczycy i insuliny.

Nigellon. Rozszerza oskrzela, działa przeciwskurczowo, wskazany w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma i krztusiec. Badania potwierdziły także, że działa przeciw histaminowo.

Saponin Melathin. To naturalny pestycyd. Ma silne właściwości oczyszczające i jest stosowany jako środek przeczyszczający i niszczący pasożyty. Nadaje się  do niszczenia pasożytów u dzieci. Sprzyja wchłanianiu substancji odżywczych i działa wykrztuśnie. Pobudza apetyt i trawienie, dogłębnie oczyszcza jelita.

Olejki eteryczne. Działają przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo.

Witamina B2

Tiamina (witamina B1). Odgrywa ważną rolę w przekształcaniu węglowodanów
i tłuszczów w energię. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju,  pomaga utrzymać właściwe funkcjonowanie serca, układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

Niacyna (witamina B3). Wspomaga napięcie mięśniowe,  wpływa na układ nerwowy, kondycje skóry, włosów, oczów, działa na wątrobę.

Selen. To przeciwutleniacz odgrywający ważną rolę w profilaktyce nowotworów i zapobieganiu tworzeniu się skrzepów krwi. Wykazuje działanie przeciwwirusowe i hamuje uszkodzenia chromosomów. Neutralizuje toksyny i metale ciężkie. Jest również stosowany w leczeniu astmy, trądziku, zapaleniu ścięgna, przy problemach z niepłodnością u mężczyzn i zaburzeniach w okresie menopauzy u kobiet.

Badania dotyczące olejku z nasion czarnuszki

Olejek z nasion czarnuszki używany był od blisko 4000 lat, jednak dopiero w ubiegłym wieku jego właściwości stały się szerzej znane. W latach 1992 -2012, prowadzone były badania farmakologiczne dotyczące olejków lotnych nasion czarnego kminu.
Badania te wykazały następujące właściwości olejku z nasion czarnuszki:
  • przeciwbólowe;
  • przeciwrobacze (niszczy robaki jelitowe);
  • antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • posiada cechy przeciwutleniaczy;
  • działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne;
  • działanie przeciwgorączkowe i napotne;
  • antyspazmatyczne;
  • wiatropędne;
  • przeciwnowotworowe;
  • redukuje ciśnienie krwi;
  • stymuluje system immunologiczny;
  • ma działanie przeczyszczające i wspomagające układ pokarmowy.
Działanie farmakologiczne olejków lotnych zawartych w nasionach czarnuszki:
  • Nadciśnienie - zostało naukowo udowodnione, że olejek eteryczny czarnuszki obniża ciśnienie krwi.
  • Korzystny wpływ na żołądek - udowodniono, że olej lotny czarnuszki zapobiega powstawaniu wrzodów w 38% przypadków
  • Układ oddechowy - olejek eteryczny z nasion czarnuszki okazał się doskonałym środkiem ochronnym zarówno przed astmą oskrzelową, zapaleniem oskrzeli ( czarnuszka bardziej skuteczna u dzieci niż u dorosłych).
  • Działanie przeciwwirusowe – badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły, że olej z nasiona czarnuszki może być pomocny w zapobieganiu zapaleniom spojówek, powstawaniu ropni, chorób pasożytniczych i innych infekcji.
  • Cukrzyca - podawanie olejków z nasion czarnuszki osobom z cukrzycą typu 1, spowodowało znaczące obniżenie (23-43%) poziomu glukozy bez uwalniania insuliny.
  • Pozytywny wpływ na nowotwory.
  • Pozytywny wpływ na rozwój różnych wirusów: salmonella, czerwonka, dissentereia,. Rozprzestrzenianie się szczepów opornych wielu grzybów (antybiotyków ..), stworzyły potrzebę odkrywania nowych rodzajów przeciwgrzybiczne i elementów odpornych na wirusy te inibono.
    Okazuje się, że olejek eteryczny z czarnego materiału siewnego ma "działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, nawet wobec szczepów Staphylococcus aureus, które mogą powodować szereg chorób, od małego zakażenia skóry (wypryski, liszajec, owrzodzenia, czyraki, zapalenie tkanki łącznej, do chorób, takich jak zapalenie opon mózgowych, zapalenia wsierdzia, posocznica, salmonelli, czerwonki.


    Uprawa czarnuszki

    Czarnuszka jest rośliną zielną jednoroczną z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae Juss.), ma ok. 60 cm wysokości. Szaro-zielone liście są delikatne i nitkowate. Kwiaty mają pięć płatków o szerokości 2,5 cm, są białe z niebieskimi żyłkami, pojawiają się od czerwca do września.
    Nasionka zamknięte są w kapsule składającej się z pięciu komór, z których każda zwieńczona jest niewielkim kolcem. Gdy komory są wysuszone otwierają się, uwalniając nasiona. Czarnuszka pochodzi z zachodniej Azji, gdzie rośnie zarówno dziko, jak i w uprawach. Uprawiana jest także w Indiach, Egipcie i na Bliskim Wschodzie

    źródło:  http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html



    www.mowimyjak.pl

10 komentarzy:

  1. Codziennie łykam łyżeczkę oleju z czarnuszki. Wiele dobrego czytałam o tej przyprawie. I choćbym miała go pić do ostatnich mych dni, nie przeszkadza mi jego gorzki smak.
    Czarnuszka w postaci ziarenek ma dla mnie trochę za intensywny smak. Dodaję ją w małej ilości do potraw, ale także curry i kurkumę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację, czarnuszka ma intensywny smak, chodziło mi, że ogólnie w kuchni używam więcej czarnuszki niż pieprzu ;) I kurkuma również obowiązkowo, o tej przyprawie napiszę innym razem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo dużo ciekawych informacji.
    Muszę spróbować, bo nigdy nie używałam.
    A co sądzisz o tym, że jednak lepiej stosować produktu z regionu, w którym żyjemy? Że są lepiej przyswajane przez nasze organizmy? Czy coś z naszych regionalnych przypraw możn aporównać do czarnuszki?
    Ps - jak miło - widze obok banerek z naszej starej akcji :D
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarnuszka rośnie na naszej ziemi, można ją spotkać również jako dziko rosnącą roślinkę na łąkach - to czyż nie jest nasza? Do pochodzenia roślin, które są uprawiane dzisiaj u nas podchodzę sceptycznie, na przykład mówiono, że "włoszczyznę" na nasze ziemie sprowadziła Bona, otóż jest to tylko mit -sałatę, kalafior i kapustę zdarzało się pałaszować już Jagielle. A co do pochodzenia słowa "włoszczyzna" - twierdzi się, że słowo pochodzi z włoskiego, hmmm a może weles - w rosyjskim wołos - bóg podziemi i wszystkiego co jest pod ziemią, więc może "wołoszczyzna" od welesa a nie od włoskiego, do dzisiaj istnieje kraina o nazwie Wołoszczyzna...
      Banerek sobie wisi i będzie wisiał :) może jakaś nowa akcja promująca polskie rękodzieło?

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tez mysle , ze od WELESA...zwlaszcza , ze jest On Opiekunem Magow, Moguczych, Mogacych czynic Uzdrawiaczy i Medrcow...czyli dzisiaj Lekarzy.

      Slawa Welesa na ustach wsiech tworiaszczych czudiesa :)

      Usuń
  3. Czarnuszkę odkryłam niedawno, stosuję z powodzeniem, mnie też zastępuje pieprz ze względów zdrowotnych. Mariolu temat opracowany rzetelnie , jak to u Ciebie zresztą , aż miło ...posyłam dalej. Serdecznie pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła to moja kolejna miłość ;) Uwielbiam ziołowe zakątki, zapachy, smaki - rewelacja. Czarnuszka ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, polecam używanie jej na co dzień a nie tylko wtedy, kiedy nam coś dolega.

      Staram się w wolnych chwilach, których ostatnio mam niewiele, coś podrzucić na bloga, o ziołach będę publikować regularnie. Pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Pilne....Dzieci z DONBASU czekaja na nasza pomoc, na pomoc BRACI, pomoc LUDZI DOBRYCH I UCZCIWYCH.

    POMOZMY BRACIOM SLOWIANOM <3
    Oni tam czekaja na kazdy szczodry gest, kilogram kaszy, koc czy co kto moze...10 zlotych to duzo...5 zlotych to moze nakarmic RODZINE...
    szczegoly tutaj:
    https://marucha.wordpress.com/2015/02/09/prosto-z-donbasu-polska-pomoc-humanitarna-trwa/#more-48632

    Prosto z Donbasu: Polska pomoc humanitarna trwa!

    Podajcie Bracia Slowianie ta wiadomosc gdzie tylko mozecie, listem, telrfonem, wirtualna poczta, do znajomych i nieznajomych, do redakcji, szkol, parafii, solectw itd;

    POMOZMY SLOWIANOM W DONBASIE <3
    http://novorossia.today/dzieci-w-schronach/


    Polska pomaga: Trudowskaja

    https://www.youtube.com/watch?v=j_BilP36_9k

    RODACY, Bracia Slowianie, Wszyscy ludzie Uczciwi , Prawi i Sprawiedliwi !!!
    Przekazcie wiadomosc gdzie tylko mozecie ...i podarujcie co mozecie.

    https://marucha.wordpress.com/2015/02/08/polska-pomaga-donbasowi/#comment-451406

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy artykuł, moja babcia boryka się z tym problemem i zrobiłem jej badanie zakrzepicy, kontakt ze specjalistą oraz zmiana diety naprawdę pomogła. Babcia wróciła do swoich ulubionych spacerów, nie narzeka na bóle mięśni i stawów. Czy czarnuszkę mogą stosować starsze osoby ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czarnuszka jest głównie stosowana jako przyprawa, więc szczypta na dzień nie powinna zaszkodzić nikomu. Proszę zwrócić uwagę, że olejek z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, więc przy lekach obniżających ciśnienie należy uważać.

    OdpowiedzUsuń