niedziela, 9 października 2011

Papier czerpany - przepis

PAPIER CZERPANY
Przepis na papier czerpany.
Potrzebujesz:
przede wszystkim stare gazety,
a poza tym:
siatkę, format trochę większy od A4, bibułkę, miskę lub głęboką tacę, krochmal, mikser
elektryczny, wałek do ciasta, Ŝelazko.
Podrzyj 8 stron gazety na drobne kawałki i wrzuć do miski. Wlej trochę wody i pozostaw na 2
godziny do nasiąknięcia. Następnie pognij papier palcami. Do osobnej miski wlej ok. 400 ml
krochmalu i 2 szklanki wody. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie mikserem razem z
rozpuszczonym wcześniej papierem i dolej 10-15 l wody. Przy miksowaniu moŜesz wrzucać
niewielkie kawałki zasuszonych roślin, kolorowego papieru lub tego, co chciałbyś, aby
stanowiło dekorację twojego dzieła.
Następnie:
Siatkę (płaskie sito) nachyl do miski z powstałą papką. Nabierz trochę, wyciągnij i poczekaj,
aŜ woda wycieknie przez środek sita. Jeśli chcesz to zrobić właściwie, moŜesz wykonać sito z
drewnianej ramy obejmującej siatkę. Osusz sitko i mokrą kartę papierowej miazgi pomiędzy
dwoma kawałkami bibuły. Delikatnie oddziel siatkę od powstałej karty papieru. Wyciśnij
nadmiar wody za pomocą wałka do ciasta. Ustaw Ŝelazko na najniŜszą temperaturę. Z kartą
pomiędzy bibułą wysusz papier. Jeśli chcesz - moŜesz wyrównać brzegi noŜyczkami - i
gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz