niedziela, 28 grudnia 2014

Lecznicze właściwości czosnku

Czosnek to naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać różnego typu infekcje, zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, chroni przed zawałem i udarem.

W jednym ząbku czosnku znajduje się cała apteka.


Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by w niedługim czasie odczuć jego zbawienny wpływ.

 
Czosnek stosuję regularnie jako przyprawę do potraw jak również na surowo - w pasterkach jako dodatek do kanapek lub drobno posiekany z cebulką, szczyptą soli i łyżeczką oliwy z oliwek.
Czosnku mniej się stosuje w okresie letnim, zaś od jesieni do wiosny stanowi nieodłączny element w kuchni. Oczywiście najważniejszą cechą czosnku są jego lecznicze właściwości.
Bardzo profesjonalny artykuł, który umieszczam w całości poniżej  znalazłam na str. http://sztukaodzywiania.pl/component/content/article?id=144:prozdrowtne-dzialanie-czosnku


czosnek z mojego ogródka

Prozdrowotne działanie czosnku

 Co to jest allicyna, czy czosnek zawiera mangan i selen, jak wykorzystać czosnek dla zdrowia - dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

Szczypta historii
Czosnek to roślina, która posiada korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków leczniczych, uważanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast Indianie amerykańscy wykorzystywali czosnek do gojenia ran. Chińczycy stosowali herbatę czosnkową do łagodzenia objawów cholery i czerwonki. Był on również składnikiem "octu czterech złodziei", stosowanym w zwalczaniu zarazy w Marsylii w latach 70-tych XVIII wieku.
Właściwości czosnku
Czosnek ma wiele właściwości leczniczych wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów, nadające charakterystyczny zapach.
Cenne związki siarkowe
Najważniejsze z nich to:
  • allicyna - ma postać płynnego oleju o charakterystycznym zapachu. Hamuje skupienie płytek krwi, obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi, zwiększa rozpuszczalność białka osocza krwi oraz działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Trafiając od krwioobiegu i płuc wydostaje się z organizmu z wydychanym powietrzem oraz potem.
  • ajoene - olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny z zapobieganiu zlepiania się krwinek czerwonych.
Skład czosnku
W czosnku znajdują się również witaminy i mikroelementy, spełniające rolę biokatalizatorów. Zwarte olejki lotne, w których występują organiczne związki siarki, biorą udział w procesach odtruwających organizm m.in. wątrobie, reguluje wiele reakcji enzymatycznych w ustroju ludzkim.
Skład 100g czosnku:
Składniki pokarmowe Składniki mineralne i witaminy
woda 62%
wapń 30mg%
węglowodany 29.8% fosfor 3.1mg%
białko 6.3% żelazo 1.3mg%
tłuszcz 0.1% tiamina 0.06mg%
minerały 1% ryboflawina 0.23mg%
błonnik 0.8% niacyna 0.4mg%

witamina C 13mg%









Czosnek zapobiega i leczy
Ze względu na bogactwo występujących związków traktujemy czosnek jako specyficzny środek spożywczy i leczniczy. Pamiętajmy jednak, że podczas przechowywania zmienia się skład chemiczny, a co za tym idzie aktywność biologiczna.
Przedłużenie długości ludzkiego życia jako nieodłączne następstwo postępów w medycynie zmusza nas do podejmowania różnorodnej działalności profilaktycznej. Preparaty czosnkowe w sposób pośredni wpływają zapobiegawczo na postępy procesu starzenia lub schorzeń dotykających osób starszych. Mówimy o nim jako o środku odmładzającym i hamującym starość. Jednak do osiągnięcia tych efektów wymagane jest dłuższe stosowanie w odpowiednich dawkach.
Czosnek jest rośliną poprawiającą objawy wielu schorzeń, ma działanie antyoksydacyjne, przywraca pamięć, dodatnio wpływa na układ odpornościowy, zapobiega złośliwym nowotworom. Udowodniono, że przynosi poprawę w astmie, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniu żołądka, grzybicy, chorobach układu oddechowego. Działa jako super antyoksydant{przypis}Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników.{/przypis}, ponieważ zawiera liczne roślinne substancje odżywcze, które zaliczamy do superanty-oksydantów. Zawiera mangan, selen, german, witaminę A oraz C, a także cynk.
Wsparcie dla odporności
Czosnek jest ważnym stymulatorem układu obronnego naszego organizmu. Zawiera związki siarki, które pobudzają czynność białych krwinek. Jest to skuteczne w momencie, gry organizm prawidłowo zaopatruje się w środki antyoksydacyjne, a zwłaszcza związki siarki. Pobudzeniu ulegają również komórki wspomagające układ odpornościowy. Zapobiega grypie, kaszlu, przeziębieniu ponadto skutecznie obniża gorączkę i koi bóle głowy. Jako chelator{przypis}Chelaty (związki chelatowe) - związki kompleksowe, w których organiczny ligand (podstawnik, anion) łączy się z jonem centralnym za pomocą więcej niż jednego wiązania koordynacyjnego. Jonem centralnym chelatowego związku związku kompleksowego jest najczęściej dwu- lub trójwartościowy kation metalu. Przykładem związku chelatowego jest hemoglobina, gdzie jonem centralnym jest żelazo.{/przypis} usuwa toksyczne metale ciężki takie jak rtęć, ołów które uszkadzają układ odpornościowy.
Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Czosnek dla serca
Zdrowie naszemu sercu zapewnia podwyższony poziom HDL, czyli lipoprotein o niskiej gęstości i organiczny LDL, lipoprtein o wysokiej gęstości. Podczas IV Międzynarodowego Kongresu Fitoterapii w Monachium w 1992r. Jorg Gren Wald stwierdził, że czosnek ochrania serce i tętnice poprzez zmniejszenie ilości wolnych rodników, które wywołują szkodliwą przemianę cholesterolu. Niezmienny cholesterol LDL nie jest szkodliwy, natomiast postać utleniona uszkadza ściany tętnic wywołując miażdżycę. Czosnek hamuje osadzanie się w ścianie tętnic zmienionych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega miażdżycy.
Czosnek działa również skutecznie w innych chorobach serca. Podczas badań przeprowadzonych w Indiach podawano czosnek codziennie pacjentom, którzy przeżyli zawał serca. Po 3 latach stwierdzono, iż owi pacjenci mieli mniejszą liczbę ponownych zawałów serca, niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu. Czosnek w tym przypadku powodował rozpuszczenie blaszek miażdżycowych zatykających naczynia wieńcowe serca. Natomiast w grupie kontrolnej, nie stosującej czosnku, zmarło dwukrotnie więcej osób w czasie prowadzenia badania. Badania przeprowadzone w Centrum Chorób Serca w Heidelbergu pokazywały, że systematyczne stosowanie czosnku zmniejszyło sztywność aorty, która narasta wraz z wiekiem.
Czosnek wspomaga prawidłowy przepływ krwi i proces krzepnięcia, co wpływa na zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu.
Czosnek a tłuszcze
Tłuszcze znajdujące się we krwi działają niekorzystnie na nasz metabolizm. Jednak spożywając czosnek wspomagamy na metabolizm na trzy sposoby:
  • czosnek hamuje lub zmniejsza endogenną lipogenzę
  • zwiększa rozpad tłuszczów i eliminację produktów jego rozpadu przez przewód pokarmowy
  • uruchamia przepływ tłuszczów z zapasów tkankowych do strumienia krwi, co następnie prowadzi do ich eliminacji z organizmu.
W przypadku złego krążenia krwi w kończynach dolnych dochodzi do chromania przestankowego, czyli ostrego bólu lub osłabienia kończyn. Czosnek jest skuteczny w poprawie krążenia obwodowego, które może być zmniejszone w wyniku zatkania tętnic.
Czosnek a nowotwory
W wielu doświadczeniach wykazano silne działanie czosnku jako inhibitora nowotworów złośliwych. Właściwości te posiada zarówno świeży czosnek, jak również wyciąg ze starego czosnku. Działanie to wywołuje zespół antyoksydantów, jak selen i bioflawonoidy{przypis}To systemem odpornościowy roślin przeciwko wolnym rodnikom. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.{/przypis}.
Przy rozpatrywaniu działania czosnku ważne jest, że wiele zawartych w nim związków wpływa na prostaglandyny - kwasy tłuszczowe regulujące ciśnienie tętnicze krwi, metabolizm i podział komórek. Nadmierna reakcja prostaglandyn może spowodować nadciśnienie tętnicze krwi, powstanie raka, astmy czy procesów zakrzepowych.

Literatura:
Balch J.: The super antioxidants. Why they will change the face of healthcare In the 21st century, M. Evans and Company, New Your, 1998
Bałasińska B., Kulasek G.: Czosnek i jego wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, Medycyna weterynaryjna, 2004
Brown E.: Czosnek dobry na wszystko, Aba, Warszawa 2000.
Dębski B., Milner J.: Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu, Brom. Chem. Tok-sykol., 2007
Hopkins J.:Czosnek i cebula. Zastosowanie i właściwości lecznicze, K.E.LIBER, Warszawa 2008.
Dudek M.: Warzywa o właściwościach leczniczych. Cebula, Czosnek i inne, PWRL, Warszawa 1985.
Lutomski J.: Czosnek znany i nieznany, Spółdzielcze, Warszawa 1989.
Capasso F. i inni: Eating garlic and onion: a matter of life or death, British Journal of Cancer, 2004,  91, 194-194
Borek C.: Antioxidant health effects of aged garlic extract, Nutr J. 2001, 131, PubMed

Autor: Mariola Natanek



Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html
 Hodowla czosnku

Czosnek ma wysokie wymagania pokarmowe, potrzebuje gleb żyznych i bogatych w próchnicę. Jeśli dysponujemy glebą gorszej jakości, niezbędne będzie nawiezienie jej na jesieni obornikiem, jednak wtedy należy odczekać jeden rok, gdyż czosnek uprawia się dopiero w drugim roku po oborniku. Dobrym płodozmianem przed czosnkiem są rośliny motylkowate: groch, fasola, bób. Nie powinno się sadzić czosnku na miejscu, gdzie w poprzednim sezonie rosły inne warzywa cebulowe. Czosnek wymaga także regularnego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu cebul (w maju i czerwcu).

Kiedy sadzić czosnek i jakie wybrać odmiany?

Kiedy sadzić czosnek? Czosnek sadzi się do gleby jesienią (w październiku lub na początku listopada) lub wiosną (w marcu lub na początku kwietnia). Czosnki sadzone na jesieni tworzą większe główki. Do uprawy ozimej doskonale nadają się odmiany czosnku: ‘Arkus’, ‘Ceves’, ‘Harnaś’, ‘Huzar’, ‘Mega’, ‘Ornak’. Czosnki jare (sadzone wiosną) nie wytwarzają pędu kwiatostanowego – polecane odmiany czosnku to: ‘Cyryl’, ‘Janus’, ‘Jankiel’.

Uprawa czosnku: jak sadzić czosnek?

Jak dobrze sadzić czosnek. Aby pozyskać materiał do sadzenia należy podzielić główkę czosnku na ząbki. Najlepiej kupić kwalifikowany materiał w centrum ogrodniczym, z główki czosnku kupionej w sklepie spożywczym może nic nie wyrosnąć. Ząbki pobiera się z główki czosnku bezpośrednio przed sadzeniem, pamiętając aby każdy miał fragment piętki. Sadzi się tylko duże ząbki, w rzędach co 6–7 cm, z małych ząbków powstaną małe główki. Ząbki czosnku wkładamy do gleby na głębokość 5 cm.

Uprawa czosnku: kiedy zbierać czosnek?

Czosnek jest gotowy do zbioru, gdy szczypior zaczyna się załamywać lub gdy zaczyna tworzyć kwiatostany. Po zbiorze usuwamy korzenie i szczypior, główki pozostawiamy do obeschnięcia. Jeśli w kolejnym roku planujemy uprawę czosnku z zebranych główek, to należy je przechować w temperaturze 3–8 st. C przez dwa miesiące. W przeciwnym razie z wyrosłe z ząbków rośliny nie zawiążą główek. (źródło http://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/jak-uprawiac-czosnek-w-ogrodzie-kiedy-sadzic-i-zbierac-czosnek,29_1965.html)


zosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html

6 komentarzy:

  1. Wszystko się zgadza jestem za:) Nieprzyjemny zapach po zjedzeniu zwalczamy zjadając natkę pietruszki i dodatkowa korzyść ;):) Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Zapału i odwagi w poruszaniu spraw trudnych i ważkich dla nas wszystkich. Zdrowia, radości i miłości życzy Monika z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, dziękuję, Tobie i Twoim bliskim również życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.
      Dzięki za cenne uwagi :)

      Usuń
  2. Świetny wpis. Czosnek jest wciąż mało doceniany a przecież to jedna z tych roślin, które powinny w naszej diecie zajmować wysoką, jeśli nie naczelną pozycję. My w swojej kuchni, wykorzystujemy go od wielu lat w przeróżnych kombinacjach kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wpisu o czosnku skłonił mnie głównie fakt, że na kilku stronach w internecie sieje się ferment o "szkodliwości" czosnku. Jak czytam takie brednie, to podnosi mi się ciśnienie no i mobilizuje to kontry ;)
      Oczywiście w nadmiarze wszystko szkodzi, nawet nadmiar zdrowego rozsądku może czasami zaszkodzić, nieprawdaż: :)

      Usuń
  3. Świetny artykuł. Ja uwielbiam czosnek - mimo, iż niestety trochę utrudnia kontakty międzyludzkie :D Oprócz tego, że jest zdrowy jego walory smakowe są niepodważalne. Osobiście najbardziej lubię czosnek Harnaś ma trochę inny kolor, ale smakuje rewelacyjnie. Ostatnimi czasy ponoć pojawił się jeszcze czarny czosnek - jest to w jakiś sposób sfermentowany zwykły czosnek. Widziałam tylko zdjęcia. Słyszeliście coś na jego temat?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis, a czosnek osobiście uwielbiam :) Ostatnio odkryłam też czarny czosnek (dla ciekawskich, szczegóły znajdziecie tutaj), który jest dużo zdrowszy od swojej klasycznej wersji. Warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń