jagaa

jagaa

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Stare sposoby na przeziębienia

Zima na dobre zawitała w nasze progi i bardzo łatwo o przeziębienie. 
Poniżej opiszę sposób jakim zabezpieczam siebie i swoją rodzinę przed atakiem zarazków :)

Oczywiście należy pamiętać, że dobre odżywianie to podstawa i najlepsza broń przed przeziębieniem. 









 
zdjęcie ze str. http://zdrowie.onet.pl/fotogalerie/czosnek-zdrowotny-cud-natury,4864223,0,foto-male.html




CZOSNEK - jest stałym bywalcem w mojej kuchni. W okresie jesienno-zimowym częściej i bardziej regularnie sięgam po to warzywko. Jak tylko czuję, że zarazki zaczynają się panoszyć w moim gardle, to szybko zjadam kromkę chleba posmarowaną smalcem i z trzema ząbkami czosnku. Piję gorący napar z lipy słodzony miodem lub gorące mleko z miodem ;)   
Nawet jeśli nic mi nie dolega to i tak czosnek, lipa i miód codziennie gości w moim zimowym jadłospisie.

Oczywiście każdy organizm jet inny i w razie choroby należy zgłosić się do lekarza, bo ja tu nie wystawiam recept ;)
Ja na szczęście radzę sobie bez pomocy naszych wspaniałych medyków.

A więc czosnek; świetna przyprawa w kuchni a także idealny na przeziębienia. 

Na str. http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/web/czosnek.htm znalazłam świetny artykuł na ten temat - wybrane zagadnienia z wykładu pani dr hab.Wandy Karwowskiej
Poniżej umieszczam wybrany fragment;


Składniki czosnku

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.

W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.





Działanie czosnku


Czosnek jest rośliną  o wszechstronnym  działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając  poziom cholesterolu we krwi. Obecność zawartych w nim  związków siarki mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,

(jego stosowanie może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do hipoglikemii). Podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, ochraniając  tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków



Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży,  suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność  przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.(...)



NAPAR Z LIPY - działanie (ze str. http://kwiat-lipy.czasherbaty.pl/) - 


 

Właściwości, zastosowanie kwiatu Lipy

Surowcem leczniczym są całe kwiatostany. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz. Działa przede wszystkim napotnie. Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz przeciwbólowe. Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli (zaflegmieniu dróg oddechowych). Napary z lipy z dodatkiem miodu polecane są szczególnie w chorobach typu przeziębieniowego. Zewnętrznie polecana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

 Polecam napary z lipy do codziennego użytku :) 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dla typowego wsiuna jakim jestem, nie będzie to nic nowego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wątpię ;) Do napisania tego posta zmusiły mnie brednie wypisywane w sieci typu "szkodliwość lipy"...
    Poza tym w tv leci masa reklam tabletek a o naturalnych sposobach leczenia cicho sza. Ludzie trują się tabletkami, które szkodzą-bez wyjątku - a zapominają o cudach natury, które mają pod ręką.

    OdpowiedzUsuń