czwartek, 17 października 2013

Szrek :) ciasto z fantazją

Lubię piec i gotować i  wolę swoje łakocie od sklepowych. Poniżej przepis na ciasto "Shrek", który przyniosła moja latorośl do kolekcji Księgi Jadła ;)
Polecam ten przepis, ponieważ można z nim eksperymentować; zmieniać smaki galaretek lub owoców itp.
Najpierw podam przepis pierwotny;


                                                         SHREK
                CIASTO:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium! - a dlaczego, to zapraszam na str. psychotronika)

               MASA:
-ok. 1l soku zielonego (np. z kiwi, ja kupuję Pysie dla dzieci :)
-3 budynie śmietankowe (czasami daję waniliowe)
-4 galaretki zielone (agrestowe)
-1/2 l śmietany 30% (lub mleko z bitą śmietaną w proszku - tylko, że w tej z torebce jest więcej chemii ;)
-2 opakowania delicji

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto:
Jajka oddzielić od białek, z białek ubić pianę z cukrem, zwalniając obroty miksera dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Jak ciasto będzie już dokładnie wymieszane wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp.180 st.

Masa:
Na zielonym soku ugotować budyń (instrukcja przyrządzania budyniu na tyle opakowania :)
Jak już budyń będzie gotowy, gorącą masę wyłożyć na biszkopt, a jak ostygnie ułożyć na budyniu delicje.
Następna warstwa: Rozsmarować ubitą śmietanę połączoną z 2galaretkami rozpuszczonymi w 1szklance wody. Na wierzch polewamy pozostałymi dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 1,5 szklance wody - (polewamy tężejącą galaretką, taką, aby nie wsiąkała głęboko w masę - ja wstawiam wystudzoną galaretkę na 10min do zamrażalnika, wtedy szybciej tężeje;)
Ciasto wstawić do lodówki i pozostawić do stężenia się galaretki.

Więc pierwotny Szrek powinien być w odcieniach zieleni, jak na Shreka przystało, ale ja górną galaretkę zieloną zamieniłam na czerwoną - hmm to wtedy będzie taki Shrekofiona :))

Pierwej zrobiłam ciasto z delicjami:






Potem wymyśliłam sobie, że delicje zastąpię brzoskwiniami - ciasto jest wtedy dużo cięższe i spód będzie trochę splaszczony :) ale było smakowite :))



 A teraz piekę najczęściej takie - fot. poniżej - piekę wyższy biszkopt, jak ostygnie kroję go na pół, na spód daję zielony budyń, jak ostygnie na to daję bitą śmietanę z czerwoną lub zieloną galaretką, na to kładę górną część placka, następnie daję kolejną bitą śmietanę z galaretką, i samą czerwoną galaretkę na wierzch.


Nie należę do osób skromnych, ale poważnie ciasto Shrek jest pyszne, palce lizać, polecam!
I naprawdę domowe wypieki wychodzą TANIEJ niż te gotowce ze sklepu i do tego nie są nafaszerowane ulepszaczami!

SMACZNEGO! ;)



4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Przepis na pewno pokaże mojej Izie. Jak znam życie- wypróbuje go niezwłocznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za domowymi wypiekami. Nawet ciasto przypalone, czy zwykły zakalec są smaczniejsze niż kupione w cukierni.

    Prezentujesz ciasto "z fantazją", które musi być smaczne i aromatyczne. Muszę się zmobilizować i.... zrobić żonie niespodziankę.

    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również preferuję tylko domowe wypieki. Dokładnie, przypalone czy z lekkim zakalcem jest zawsze lepsze niż to napuszone "bajkowo" wyglądające ciastko ze sklepu.

    Ten przepis naprawdę polecam, jest smaczne, mieszanka słodko kwaśnego (lekko) smaku. Akcentem tegoż wypieku jest właśnie zielona masa - budyń gotowany na zielonym soku.

    Pozdrawiam i życzę smacznej niespodzianki :)

    OdpowiedzUsuń