Masło domowe w 15 minut:
Kupiłam 0,5 l śmietany (nie wiem ile miała tłuszczu, ale była bardzo gęsta) wiejskiej za 4zł (oczywiście na targu a nie w sklepie, ale z 30% śmietany ze sklepu też wyjdzie masełko, jednak nie takie pyszne jak ze śmietany z wiejskiego mleka - nie pasteryzowanego i bez "ulepszaczy")
Śmietanę przed wyrabianiem lekko osoliłam solą morską z witaminami (sól morska, sproszkowany owoc berberysu i róży). Można również zrobić masełka smakowe np, orzechowe, czosnkowe itd.
Miksowałam śmietanę i po chwili zrobiła się "sztywna piana"
Po paru minutach miksowania na wolnych obrotach, masło - czyli 100% tłuszczu - zaczęło oddzielać się od maślanki.
I GOTOWE! Zapewniam, że masło własnej roboty jest smaczne, prawdziwe masełko śmietankowe a nie jakaś podróbka z marketu!
Zainteresowanym polecam krótki artykuł na temat masła - co jest masłem a co jego tanią bezwartościową podróbką.
I najlepiej zrezygnować z margaryn do smarowania pieczywa - są tandetne, małowartościowe i naszpikowane chemią.
Ciekawe. Lubie to co naturalne.
OdpowiedzUsuńTo do dzieła :)
UsuńAleż mi narobiłaś apetytu, mniam... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI naprawdę było mniaaam ;) Pozdrawiam również :)
UsuńDzięki wielkie za przepis. Aż grzechem byłoby go nie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńKilka chwil roboty dla takiego smaku - warto :)
UsuńI tak trzymać! Zaprzestania kupowania tandety a będą z tego dwa plusy: zdrowie i przeterminowane gie w markecie. Najpierw karmią nas chemią a potem leczą na raka... Też chemią. Pozdrawiam Słowiankę :)
OdpowiedzUsuńMoja noga już nie stanie w markecie z podróbkami żywności, sama chemia, gorsza jakość produktów - nawet znanych marek. Pozdrawiam :)
Usuń