piątek, 23 stycznia 2015

Masło domowe bez konserwantów w 15 minut!





Masło domowe w 15 minut:

Kupiłam 0,5 l śmietany (nie wiem ile miała tłuszczu, ale była bardzo gęsta)  wiejskiej za 4zł (oczywiście na targu a nie w sklepie, ale z 30% śmietany ze sklepu też wyjdzie masełko, jednak nie takie pyszne jak ze śmietany z wiejskiego mleka - nie pasteryzowanego i bez "ulepszaczy")
Śmietanę przed wyrabianiem lekko osoliłam solą morską z witaminami (sól morska, sproszkowany owoc berberysu i róży). Można również zrobić masełka smakowe np, orzechowe, czosnkowe itd.

Miksowałam śmietanę i po chwili zrobiła się "sztywna piana"





Po paru minutach miksowania na wolnych obrotach, masło - czyli 100% tłuszczu - zaczęło oddzielać się od maślanki.




 I GOTOWE! Zapewniam, że masło własnej roboty jest smaczne, prawdziwe masełko śmietankowe a nie jakaś podróbka z marketu! 




 


 Zainteresowanym polecam krótki artykuł na temat masła - co jest masłem a co jego tanią bezwartościową podróbką.


I najlepiej zrezygnować z margaryn do smarowania pieczywa - są tandetne, małowartościowe i naszpikowane chemią.










8 komentarzy:

  1. Ależ mi narobiłaś apetytu, mniam... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie za przepis. Aż grzechem byłoby go nie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak trzymać! Zaprzestania kupowania tandety a będą z tego dwa plusy: zdrowie i przeterminowane gie w markecie. Najpierw karmią nas chemią a potem leczą na raka... Też chemią. Pozdrawiam Słowiankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja noga już nie stanie w markecie z podróbkami żywności, sama chemia, gorsza jakość produktów - nawet znanych marek. Pozdrawiam :)

      Usuń