W jednym ząbku czosnku znajduje się cała apteka.
Wystarczy zjadać jeden ząbek czosnku dziennie, by w niedługim czasie odczuć jego zbawienny wpływ.
Czosnek stosuję regularnie jako przyprawę do potraw jak również na surowo - w pasterkach jako dodatek do kanapek lub drobno posiekany z cebulką, szczyptą soli i łyżeczką oliwy z oliwek.
Czosnku mniej się stosuje w okresie letnim, zaś od jesieni do wiosny stanowi nieodłączny element w kuchni. Oczywiście najważniejszą cechą czosnku są jego lecznicze właściwości.
Bardzo profesjonalny artykuł, który umieszczam w całości poniżej znalazłam na str. http://sztukaodzywiania.pl/component/content/article?id=144:prozdrowtne-dzialanie-czosnku
czosnek z mojego ogródka |
Prozdrowotne działanie czosnku
Co to jest allicyna, czy czosnek zawiera mangan i selen, jak wykorzystać czosnek dla zdrowia - dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Szczypta historii
Czosnek to roślina, która posiada
korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków
leczniczych, uważanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że
starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast
Indianie amerykańscy wykorzystywali czosnek do gojenia ran. Chińczycy
stosowali herbatę czosnkową do łagodzenia objawów cholery i czerwonki.
Był on również składnikiem "octu czterech złodziei", stosowanym w
zwalczaniu zarazy w Marsylii w latach 70-tych XVIII wieku.
Właściwości czosnku
Czosnek ma wiele właściwości leczniczych
wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę
odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów,
nadające charakterystyczny zapach.
Cenne związki siarkowe
Najważniejsze z nich to:
- allicyna - ma postać płynnego oleju o charakterystycznym zapachu. Hamuje skupienie płytek krwi, obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi, zwiększa rozpuszczalność białka osocza krwi oraz działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Trafiając od krwioobiegu i płuc wydostaje się z organizmu z wydychanym powietrzem oraz potem.
- ajoene - olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny z zapobieganiu zlepiania się krwinek czerwonych.
Skład czosnku
W czosnku znajdują się również witaminy i
mikroelementy, spełniające rolę biokatalizatorów. Zwarte olejki lotne, w
których występują organiczne związki siarki, biorą udział w procesach
odtruwających organizm m.in. wątrobie, reguluje wiele reakcji
enzymatycznych w ustroju ludzkim.
Skład 100g czosnku:
Składniki pokarmowe | Składniki mineralne i witaminy |
woda 62% |
wapń 30mg% |
węglowodany 29.8% |
fosfor 3.1mg% |
białko 6.3% | żelazo 1.3mg% |
tłuszcz 0.1% | tiamina 0.06mg% |
minerały 1% | ryboflawina 0.23mg% |
błonnik 0.8% | niacyna 0.4mg% |
witamina C 13mg% |
Czosnek zapobiega i leczy
Ze względu na bogactwo występujących związków traktujemy czosnek jako specyficzny środek spożywczy i leczniczy. Pamiętajmy jednak, że podczas przechowywania zmienia się skład chemiczny, a co za tym idzie aktywność biologiczna.
Przedłużenie długości ludzkiego życia
jako nieodłączne następstwo postępów w medycynie zmusza nas do
podejmowania różnorodnej działalności profilaktycznej. Preparaty
czosnkowe w sposób pośredni wpływają zapobiegawczo na postępy procesu
starzenia lub schorzeń dotykających osób starszych. Mówimy o nim jako o
środku odmładzającym i hamującym starość. Jednak do osiągnięcia tych
efektów wymagane jest dłuższe stosowanie w odpowiednich dawkach.
Czosnek jest rośliną poprawiającą objawy wielu schorzeń, ma działanie antyoksydacyjne, przywraca pamięć, dodatnio wpływa na układ odpornościowy,
zapobiega złośliwym nowotworom. Udowodniono, że przynosi poprawę w
astmie, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniu żołądka, grzybicy,
chorobach układu oddechowego. Działa jako super antyoksydant{przypis}Są
to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych
rodników.{/przypis}, ponieważ zawiera liczne roślinne substancje
odżywcze, które zaliczamy do superanty-oksydantów. Zawiera mangan,
selen, german, witaminę A oraz C, a także cynk.
Wsparcie dla odporności
Czosnek jest ważnym stymulatorem układu
obronnego naszego organizmu. Zawiera związki siarki, które pobudzają
czynność białych krwinek. Jest to skuteczne w momencie, gry organizm
prawidłowo zaopatruje się w środki antyoksydacyjne, a zwłaszcza związki
siarki. Pobudzeniu ulegają również komórki wspomagające układ
odpornościowy. Zapobiega grypie, kaszlu, przeziębieniu ponadto
skutecznie obniża gorączkę i koi bóle głowy. Jako
chelator{przypis}Chelaty (związki chelatowe) - związki kompleksowe, w
których organiczny ligand (podstawnik, anion) łączy się z jonem
centralnym za pomocą więcej niż jednego wiązania koordynacyjnego. Jonem
centralnym chelatowego związku związku kompleksowego jest najczęściej
dwu- lub trójwartościowy kation metalu. Przykładem związku chelatowego
jest hemoglobina, gdzie jonem centralnym jest żelazo.{/przypis} usuwa
toksyczne metale ciężki takie jak rtęć, ołów które uszkadzają układ
odpornościowy.
Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Czosnek dla serca
Zdrowie naszemu sercu zapewnia
podwyższony poziom HDL, czyli lipoprotein o niskiej gęstości i
organiczny LDL, lipoprtein o wysokiej gęstości. Podczas IV
Międzynarodowego Kongresu Fitoterapii w Monachium w 1992r. Jorg Gren
Wald stwierdził, że czosnek ochrania serce i tętnice poprzez
zmniejszenie ilości wolnych rodników, które wywołują szkodliwą przemianę
cholesterolu. Niezmienny cholesterol LDL nie jest szkodliwy, natomiast
postać utleniona uszkadza ściany tętnic wywołując miażdżycę. Czosnek hamuje osadzanie się w ścianie tętnic zmienionych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega miażdżycy.
Czosnek działa również skutecznie w
innych chorobach serca. Podczas badań przeprowadzonych w Indiach
podawano czosnek codziennie pacjentom, którzy przeżyli zawał serca. Po 3
latach stwierdzono, iż owi pacjenci mieli mniejszą liczbę ponownych
zawałów serca, niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu.
Czosnek w tym przypadku powodował rozpuszczenie blaszek miażdżycowych
zatykających naczynia wieńcowe serca. Natomiast w grupie kontrolnej, nie
stosującej czosnku, zmarło dwukrotnie więcej osób w czasie prowadzenia
badania. Badania przeprowadzone w Centrum Chorób Serca w Heidelbergu
pokazywały, że systematyczne stosowanie czosnku zmniejszyło sztywność
aorty, która narasta wraz z wiekiem.
Czosnek wspomaga prawidłowy przepływ krwi i proces krzepnięcia, co wpływa na zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu.
Czosnek a tłuszcze
Tłuszcze znajdujące się we krwi działają
niekorzystnie na nasz metabolizm. Jednak spożywając czosnek wspomagamy
na metabolizm na trzy sposoby:
- czosnek hamuje lub zmniejsza endogenną lipogenzę
- zwiększa rozpad tłuszczów i eliminację produktów jego rozpadu przez przewód pokarmowy
- uruchamia przepływ tłuszczów z zapasów tkankowych do strumienia krwi, co następnie prowadzi do ich eliminacji z organizmu.
W przypadku złego krążenia krwi w
kończynach dolnych dochodzi do chromania przestankowego, czyli ostrego
bólu lub osłabienia kończyn. Czosnek jest skuteczny w poprawie krążenia
obwodowego, które może być zmniejszone w wyniku zatkania tętnic.
Czosnek a nowotwory
W wielu doświadczeniach wykazano silne
działanie czosnku jako inhibitora nowotworów złośliwych. Właściwości te
posiada zarówno świeży czosnek, jak również wyciąg ze starego czosnku.
Działanie to wywołuje zespół antyoksydantów, jak selen i
bioflawonoidy{przypis}To systemem odpornościowy roślin przeciwko wolnym
rodnikom. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę
jak witaminy.{/przypis}.
Przy rozpatrywaniu działania czosnku
ważne jest, że wiele zawartych w nim związków wpływa na prostaglandyny -
kwasy tłuszczowe regulujące ciśnienie tętnicze krwi, metabolizm i
podział komórek. Nadmierna reakcja prostaglandyn może spowodować
nadciśnienie tętnicze krwi, powstanie raka, astmy czy procesów
zakrzepowych.
Literatura:
Balch J.: The super antioxidants. Why
they will change the face of healthcare In the 21st century, M. Evans
and Company, New Your, 1998
Bałasińska B., Kulasek G.: Czosnek i jego wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, Medycyna weterynaryjna, 2004
Brown E.: Czosnek dobry na wszystko, Aba, Warszawa 2000.
Dębski B., Milner J.: Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu, Brom. Chem. Tok-sykol., 2007
Hopkins J.:Czosnek i cebula. Zastosowanie i właściwości lecznicze, K.E.LIBER, Warszawa 2008.
Dudek M.: Warzywa o właściwościach leczniczych. Cebula, Czosnek i inne, PWRL, Warszawa 1985.
Lutomski J.: Czosnek znany i nieznany, Spółdzielcze, Warszawa 1989.
Capasso F. i inni: Eating garlic and onion: a matter of life or death, British Journal of Cancer, 2004, 91, 194-194
Borek C.: Antioxidant health effects of aged garlic extract, Nutr J. 2001, 131, PubMed
Bałasińska B., Kulasek G.: Czosnek i jego wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, Medycyna weterynaryjna, 2004
Brown E.: Czosnek dobry na wszystko, Aba, Warszawa 2000.
Dębski B., Milner J.: Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu, Brom. Chem. Tok-sykol., 2007
Hopkins J.:Czosnek i cebula. Zastosowanie i właściwości lecznicze, K.E.LIBER, Warszawa 2008.
Dudek M.: Warzywa o właściwościach leczniczych. Cebula, Czosnek i inne, PWRL, Warszawa 1985.
Lutomski J.: Czosnek znany i nieznany, Spółdzielcze, Warszawa 1989.
Capasso F. i inni: Eating garlic and onion: a matter of life or death, British Journal of Cancer, 2004, 91, 194-194
Borek C.: Antioxidant health effects of aged garlic extract, Nutr J. 2001, 131, PubMed
Autor: Mariola Natanek
Hodowla czosnku
Czosnek ma wysokie wymagania pokarmowe, potrzebuje gleb żyznych i
bogatych w próchnicę. Jeśli dysponujemy glebą gorszej jakości, niezbędne
będzie nawiezienie jej na jesieni obornikiem, jednak wtedy należy
odczekać jeden rok, gdyż czosnek uprawia się dopiero w drugim roku po
oborniku. Dobrym płodozmianem przed czosnkiem są rośliny motylkowate:
groch, fasola, bób. Nie powinno się sadzić czosnku na miejscu, gdzie w
poprzednim sezonie rosły inne warzywa cebulowe. Czosnek wymaga także
regularnego podlewania, szczególnie w okresie zawiązywania i wzrostu
cebul (w maju i czerwcu).
Wszystko się zgadza jestem za:) Nieprzyjemny zapach po zjedzeniu zwalczamy zjadając natkę pietruszki i dodatkowa korzyść ;):) Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Zapału i odwagi w poruszaniu spraw trudnych i ważkich dla nas wszystkich. Zdrowia, radości i miłości życzy Monika z rodziną :)
OdpowiedzUsuńJak miło, dziękuję, Tobie i Twoim bliskim również życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.
UsuńDzięki za cenne uwagi :)
Świetny wpis. Czosnek jest wciąż mało doceniany a przecież to jedna z tych roślin, które powinny w naszej diecie zajmować wysoką, jeśli nie naczelną pozycję. My w swojej kuchni, wykorzystujemy go od wielu lat w przeróżnych kombinacjach kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńDo wpisu o czosnku skłonił mnie głównie fakt, że na kilku stronach w internecie sieje się ferment o "szkodliwości" czosnku. Jak czytam takie brednie, to podnosi mi się ciśnienie no i mobilizuje to kontry ;)
UsuńOczywiście w nadmiarze wszystko szkodzi, nawet nadmiar zdrowego rozsądku może czasami zaszkodzić, nieprawdaż: :)
Świetny artykuł. Ja uwielbiam czosnek - mimo, iż niestety trochę utrudnia kontakty międzyludzkie :D Oprócz tego, że jest zdrowy jego walory smakowe są niepodważalne. Osobiście najbardziej lubię czosnek Harnaś ma trochę inny kolor, ale smakuje rewelacyjnie. Ostatnimi czasy ponoć pojawił się jeszcze czarny czosnek - jest to w jakiś sposób sfermentowany zwykły czosnek. Widziałam tylko zdjęcia. Słyszeliście coś na jego temat?
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, a czosnek osobiście uwielbiam :) Ostatnio odkryłam też czarny czosnek (dla ciekawskich, szczegóły znajdziecie tutaj), który jest dużo zdrowszy od swojej klasycznej wersji. Warto spróbować!
OdpowiedzUsuń