Poniżej opiszę sposób jakim zabezpieczam siebie i swoją rodzinę przed atakiem zarazków :)
Oczywiście należy pamiętać, że dobre odżywianie to podstawa i najlepsza broń przed przeziębieniem.
zdjęcie ze str. http://zdrowie.onet.pl/fotogalerie/czosnek-zdrowotny-cud-natury,4864223,0,foto-male.html |
CZOSNEK - jest stałym bywalcem w mojej kuchni. W okresie jesienno-zimowym częściej i bardziej regularnie sięgam po to warzywko. Jak tylko czuję, że zarazki zaczynają się panoszyć w moim gardle, to szybko zjadam kromkę chleba posmarowaną smalcem i z trzema ząbkami czosnku. Piję gorący napar z lipy słodzony miodem lub gorące mleko z miodem ;)
Nawet jeśli nic mi nie dolega to i tak czosnek, lipa i miód codziennie gości w moim zimowym jadłospisie.
Oczywiście każdy organizm jet inny i w razie choroby należy zgłosić się do lekarza, bo ja tu nie wystawiam recept ;)
Ja na szczęście radzę sobie bez pomocy naszych wspaniałych medyków.
A więc czosnek; świetna przyprawa w kuchni a także idealny na przeziębienia.
Na str. http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/web/czosnek.htm znalazłam świetny artykuł na ten temat - wybrane zagadnienia z wykładu pani dr hab.Wandy Karwowskiej
Poniżej umieszczam wybrany fragment;
Składniki czosnku
Czosnek od
kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako przyprawa i środek leczniczy.
W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i
bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina
i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki
następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój
intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy,
flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich
związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu.
Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.
Działanie czosnku
Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu. Działa jako silny
przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego
bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Obecność
zawartych w nim związków siarki
mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi.
Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża stężenie cukru we krwi,
(jego stosowanie może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do
hipoglikemii). Podwyższa proporcje ,,dobrego"
cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, ochraniając tętnice i serce.
Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze,
przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie obniżające ciśnienie krwi,
immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych
nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach
upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego,
a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje
także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne
czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może
być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni, czyraków
Czosnek jest stosowany w różnych postaciach,
jako świeży, suszony, liofilizowany,
sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony.
Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje
jednak aktywność przeciwgrzybiczą i
działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający
arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.(...)
NAPAR Z LIPY - działanie (ze str. http://kwiat-lipy.czasherbaty.pl/) -
Właściwości, zastosowanie kwiatu Lipy
Surowcem leczniczym są całe kwiatostany. Kwiat lipy zawiera flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminę PP oraz śluz. Działa przede wszystkim napotnie. Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz przeciwbólowe. Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli (zaflegmieniu dróg oddechowych). Napary z lipy z dodatkiem miodu polecane są szczególnie w chorobach typu przeziębieniowego. Zewnętrznie polecana do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.Polecam napary z lipy do codziennego użytku :)
Smacznego!
Dla typowego wsiuna jakim jestem, nie będzie to nic nowego. ;)
OdpowiedzUsuńNie wątpię ;) Do napisania tego posta zmusiły mnie brednie wypisywane w sieci typu "szkodliwość lipy"...
OdpowiedzUsuńPoza tym w tv leci masa reklam tabletek a o naturalnych sposobach leczenia cicho sza. Ludzie trują się tabletkami, które szkodzą-bez wyjątku - a zapominają o cudach natury, które mają pod ręką.