niedziela, 3 marca 2013

Przekaż 1 procent podatku dla zwierząt. i . PROTEST PRZECIWKO RYTUALNEMU UBOJOWI ZWIERZĄT!

Przekazując swój jeden procent dla bezdomnych zwierząt – pomagasz nam ratować życia zwierząt w całej Polsce!

Aby przekazać jeden procent skorzystaj z naszego dedykowanego programu do rozliczania PIT lub wypełniając pit wpisz w rubryce 123 nasz numer KRS - 0 0 0 0 0 6 9 7 3 0

WIĘCEJ NA STRONIE    http://animalsi.pl/


_________________________________________________________________________________

STOP DLA RYTUALNEGO UBOJU ZWIERZĄT!!!!!!!!!!

UWAGA – Demonstracja przeciwko ubojowi rytualnemu 4 marca !



więcej na str. http://animalsi.pl/

z Wikipedii:

     Szechita (hebr. שחיטה) – w judaizmie ubój rytualny zwierząt lądowych i ptaków, którego dokonuje specjalnie w tym celu uczony rytualny rzezak - szojchet (jidysz ; hebr. szohet).

            Procedura[edytuj]
Zwierzętom przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża, odmawiając stosowną modlitwę. Zwierzę nie może zostać wcześniej pozbawione świadomości poprzez ogłuszenie jakąkolwiek z dostępnych metod. Zwierzęta zabite w inny sposób lub padłe nie mogą być spożywane przez ortodoksyjnego żyda.
Podczas koszernego uboju bydła we współczesnej ubojni stosuje się specjalne klatki do unieruchamiania zwierząt: Weinberg (czas w klatce: ok. 103,8 s, szamotanie się przed cięciem: ok. 11 s, liczba wokalizacji: ok. 4,6) lub ASPCA (czas w klatce: ok. 11 s, szamotanie się przed cięciem: ok. 1,2 s, liczba wokalizacji: ok. 0,3). Pierwsza z nich pozwala na obrócenie zwierzęcia na bok lub do góry nogami. W ustalonej przez klatkę pozycji następuje cięcie, po czym zwierzę jest wypuszczane, aby mogło się wykrwawić.
W zależności od gatunku czas pomiędzy dokonaniem cięcia a utratą przytomności wynosi 20 sekund u owiec, [...] do 2 minut u bydła, do 2,5 lub więcej minut u drobiu 

 Muszę przyznać, że byłam w szoku jak pierwszy raz o tym usłyszałam. Nie wierzę, że tacy ludzie, którzy stosują powyższe praktyki mają mózg. I Żydzi takie jazdy mają w imię boga?

Dlaczego ubój rytualny wywołuje takie kontrowersje i budzi sprzeciw, szczególnie wśród obrońców praw zwierząt?

Bo powoduje u zwierząt niewyobrażalny ból oraz cierpienie i jest sprzeczne z zasadą humanitarnego traktowania zwierząt podczas uboju. W uboju standardowym najpierw wyłącza się wyższe czynności nerwowe mózgu poprzez ogłuszenie, a dopiero kiedy zwierzę jest nieprzytomne dokonuje się jego wykrwawiania. Podczas uboju rytualnego, zwierzę jest cały czas przytomne, czuje, widzi co się dzieje z nim oraz z innymi zwierzętami. Najpierw jest unieruchamiane, co wywołuje poczucie paniki. Pod wpływem silnego stresu serce zaczyna pompować szybciej krew. Często jest odwracane do góry nogami za pomocą tzw. obrotowych klatek ubojowych, co jest kolejnym stresorem. Następnie przecina się mu tętnicę, krtań, przełyk oraz tchawicę, nie uszkadzając przy tym rdzenia kręgowego. W pełni świadome zwierzę pozostawia się do całkowitego wykrwawienia. Niejednokrotnie treść żołądka dostaje się do tchawicy i zwierzę dusi się własnymi wymiocinami.

(więcej na str. http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/Fundacja-Viva-Kazdy-uboj-wiaze-sie-z-cierpieniem-zwierzat,17583.html







 
 
Jestem zdania, że wszystkie religie objawione są rakiem ludzkości, więc sprawdziłam, czy muzułmanie mają podobne wymagania jak koszerni.... trafiłam! Te dwie religie maja prawie identycznego boga, no i mają podobne obyczaje. Halal.
 
z Wikipedii:
 
Halal w kulturze zachodniej znany jest jednak jako sposób odżywiania się muzułmanów, podobny do żydowskiej koszerności czy ital dla rasta. Koran kategorycznie zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego, padliny oraz wymaga, aby zwierzęta ubijano w sposób rytualny. Zakazane jest, choć mniej kategorycznie i zależnie od szkoły prawa religijnego, spożywanie alkoholu. Muzułmanie nie jedzą też homarów i krabów.
 
Ubój halal[edytuj]
W krajach, gdzie występują duże skupiska muzułmanów, lokalne organizacje religijne wydają certyfikaty uboju zwierząt według reguł „halal”. Ubój zgodny z regułami halal musi spełniać m.in. następujące warunki:
  • zwierzę powinno być zwrócone w kierunku modlitwy muzułmańskiej (al-kibla), czyli miasta Mekka,
  • podczas uboju należy wypowiedzieć formułę „bismillah”,
  • uboju musi dokonywać muzułmanin,
  • w czasie uboju należy zadać cios w tętnicę szyjną zwierzęcia, aby jak najszybciej doprowadzić do wykrwawienia zwierzęcia (bo krew uchodzi za nieczystą). Czas pomiędzy przecięciem głównych naczyń krwionośnych a utratą przytomności, jak wynika z reakcji behawioralnych i centralnego układu nerwowego, wynosi 20 sekund u owiec, do 25 sekund u świń, do 2 minut u bydła, do 2,5 lub więcej minut u drobiu, a czasami ponad 15 minut lub więcej u ryb.
Uboju halal (podobnie jak koszer) dokonuje się na zwierzęciu przytomnym (niedopuszczalne jest jego ogłuszenie). Z tego powodu uważa się go, głównie w Europie, za niehumanitarny.


Niechaj muzułmanie i żydzi ubijają sobie co chcą i jak chcą ALE U SIEBIE! Niech rządzą się u siebie! W głowie się nie mieści co te zidiociałe religie zrobiły z ludźmi. Zanika w nich człowieczeństwo, nie żyją w harmonii z Naturą. To jest okropne. Ale, co źle się zaczyna nie może skończyć się dobrze.   
 


 
 

4 komentarze:

  1. Rany boskie aż nie mogę na to patrzeć... Odpalam program pit 2014 i oddaje im swój jeden procent!

    OdpowiedzUsuń
  2. przecież to jest niewyobrażalne! a potem np. Żydzi dziwią się, że historia źle ich traktuje. A po prostu to zło i okrucieństwo do nich wraca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jest, to, co zasiejesz - zbierzesz.

      Pozdrawiam

      Usuń